Sosyal Medya

Coğrafyamız

Güneyde IŞİD ve Esed’le savaş

Suriye’nin kuzeyinde muhaliflerin ilerleyişi sürerken, güneydeki Dera, Kalamun ve Kuneytra’da muhalif gruplarla Esed güçleri ve IŞİD arasında süren savaş şiddetini artırıyor.



Esed rejimine destek veren Hizbullah geçtiÄŸimiz günlerde Dera bölgesinde muhaliflere yönelik büyük çapta bir operasyon baÅŸlattı.

Suriye'nin güneyindeki Kalamun ve Kuneytra cephelerinde de Hizbullah ve Esed ordusuna karşı savaÅŸan muhalifler aynı zamanda IŞİD baÄŸlantılı gruplarla da savaÅŸ halinde.

IŞİD mensuplarının 29 Nisan günü muhalif savaÅŸçıları taşıyan askeri konvoya saldırması ile ÅŸiddetlenen çatışmalarda iki taraftan da kayıplar olduÄŸu açıklandı.

7 Mayıs’ta IŞİD militanlarının merkezi konumunda bulunan Kahtaniyye ile birlikte Adnaniyye, Ravadi ve ResmuÅŸÅŸavli’de kontrolü tamamen ele geçirdiklerini açıklayan muhalifler bölgede Esed güçleri ile birlikte IŞİD’e karşı da savaşın sürdüÄŸünü duyurdu.

Ahraru Åžam medya ofisi tarafından yapılan açıklamada, "Aralarında Ahraru Åžam, Ä°slam Hareketi, Nusra Cephesi, CeyÅŸül-Ä°slam, CeyÅŸu’l-Evvel, Ahrar Nur, Livau’l-Ä°zz ve CeyÅŸu’l-Yermuk’un bulunduÄŸu direniÅŸ hareketleri, Dar-ul Adl’in (Adalet Merkezi) yayınlamış olduÄŸu beyanla BaÄŸdadi çetesine karşı savaşılması talebini yerine getirmiÅŸtir" denildi.

Humus’ta bazı noktalar muhaliflerin

Bu arada 2 yıla yakın bir süre kuÅŸatma altında tutulduktan sonra Esed Ordusu tarafından 2 Mayıs 2014'te ele geçirilen Humus kırsalında da bazı askeri noktalar muhaliflere geçti.

Humus’ta kısa bir süre önce ilan edilen "Mustazaflara Yardım BirliÄŸi" adıyla ortak hareket etme kararı alan muhalif gruplar kırsalda baÅŸlatılan operasyonlar sonucu, Ed Dik, Medacin ve Beytul Karmid’tin ele geçirildiÄŸini duyurdu.

Hedeflerini  Humus kırsalını Esed unsurlarından tamamen temizlemek olarak açıklayan "Mustazaflara Yardım BirliÄŸi" Ahrar Åžam Ä°slam Hareketi, Faylak Hums, Ehl-i Sünne ve’l Ceme’a, Cund-u Tevhid, Ecnad Hums ve Nusret Cephesi gibi gruplardan oluÅŸuyor.

 

 
 

 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.